3 Temmuz 2011 Pazar

Kitap Özeti : CROWDSOURCING – Kalabalıkların Gücü

Jeff HOME tarafından kaleme alınmış ve KOÇSİSTEM tarafından Türkçeleştirilerek yayınlanmış olan bu kitapta "Kalabalıkların gücünün, bir işin geleceğine nasıl şekil verebilir?" sorusunun cevabı aranmakta. Yazar, Haziran 2006’da Wired dergisinde yayınlamış olduğu makalede bu devrime“Crowdsourcing” ismini vermiş.

Kitapta yer alan açıklamalar ve verilen örneklerden yola çıkarak “crowdsourcing” tanımını yaparsak ; internet üzerinde her çeşit ve seviyeden insanın din-dil-ırk ve cinsiyet ayrımı olmaksızın, nerede olduğunun önemi olmadan, zaman kısıtı olmaksızın ve herhangi bir ücret ödemeden, ilgi gösterdiği konularda bir araya gelerek yaratıcılıklarını sergilemeleridir. Bu amaçla tasarlanmış ve kalabalıkların kullanımına sunulmuş olan sitelerde bir araya gelerek projelere karşılığında herhangi bir kazanç beklentisi olmadan katılıyorlar, düşüncelerini-bilgilerini-emeklerini diğerleri ile eşit şartlarda paylaşıyorlar. Çoğunlukla elde edilen çözümün bir parçası olmanın getirdiği manevi doyum yeterli oluyor bu insanlar için. Günümüzde bu olguyu kavramış ve benimsemiş şirketler (P&G gibi) bir takım projeleri kalabalıkların görüşlerine sunarak çözüm için onlardan faydalanıyorlar ve karşılığında belli bir ücret dahi ödüyorlar. Böylece kalabalıkların içinde yer alan insanlar için ek bir gelir kaynağı da ortaya çıkmış oluyor. Ancak bu temel amaç değil sadece bir araç olarak kabul edilmekte. İçinde bulunduğumuz Internet çağında firmaların ve sitelerin nasıl ortaya çıktığını, gelişimlerinde yaşadıkları sorunları, karşılaştıkları problemleri nasıl aştıkları örneklerle ve detaylı olarak açıklanmış.

Ayrıca insanoğlunun 18. Yüzyıldan bugüne geçirdiği evrimi, sanayi devrimi, işgücü değişimi, eğitim düzeyindeki gelişmelerde incelenerek kalabalıkları oluşturan bireylerin sosyolojik açıdan da analiz edildiğini görüyoruz. Okuyunca bir kez daha anlıyoruz ki aslında çok kısa zamanda çok hızlı değişimleri yaşamaşız ve halen de bu değişim devam edecek... Kitabın özünü bir cümleyle açıklarsak “Kim olursanız olun, en akıllı insanların çoğu başkaları için çalışmaktadırlar” ... Kalabalıklar, kaç kişi olurlarsa olsunlar şirketlerde ki çalışanlardan daha iyi performans sergiler.

Crowdsourcing internetle iç içedir ama özünde teknolojiyi barındırmaz. Yalın, dürüst ve içtenlikle katılımı özendirir.

Kitabı oluşturan 10 bölümü kısaca açıklarsak ;

  • İlk dört bölümünde insanların crowdsourcing ile tanışmaları anlatılmış. Amatörlerin katılımı ile yükselen trendler, açık kaynak yazılımın gelişimi, üretim araçlarının erişebilirliğinin artması ve insanların ilgi alanlarına göre düzenlenmiş dinamik online toplulukların yükselişi.
  • 5. ve 6. Bölümlerde geleceği öngörmek ve sorunları çözmek için kalabalıkların aklını nasıl kullandığı incelenmekte.
  • 7. bölümde kalabalığın yaratıcı enerjisi ile gazetecilikten çeviriye ve eğlence üretimine kadar herşeyin üretiliş biçiminin nasıl değiştiği anlatılmış.
  • 8. bölümde kalabalığın gücünün Internet üzerindeki enformasyonun nasıl düzenlediği ve filtrelediğini incelenmekte.
  • 9. bölümde kalabalığın ekonomik gücünün –cüzdanlarındaki paranın- nasıl kanalize edildiği örneklerle anlatılmış.
  • 10. bölümde, yeni nesil gençliğin çalışma ve yaratıcılığın doğasını nasıl değiştireceklerine eğilmiş.

Kitabın içinde verilen vakalara yönelik olarak seçtiklerim ;

  • Threadless.com - kişiye özel tişört tasarımı ve satış sitesinin bir anda alternatif giyim ve para kazanma yolunu açan site haline geldiğini öğreniyoruz.
  • iStockphoto.com - fotoğraf paylaşım ve satış sitesi ile amatörlerin foto değişimleri için biraraya gelmeleri ve bu yolla para kazanabildikleri alternatif gelire başka bir örnek daha...
  • eBird.com - kuş bilimi ve araştırmalarına yönelik amatörlerin bir araya geldiği site sayesinde dünyanın her tarafındaki amatörlerin katkıları ile nesli tükenmekte olan kuş türlerinin kurtulduğunu öğreniyoruz...
  • Açık Kaynak Kod yazılımların gelişimi ve Microsoft karşısında nasıl bir güç haline geldiği tarihsel bazda anlatılmış.
  • Wikipedia’nın nasıl ansiklopedi sektörünü bitirdiği ve bilgi kaynağı haline geldiği incelenmekte.
  • NASA’nın uzay çalışmalarında Mars ve Ay ile ilgili çektiği resimlerin analizi için kalabalıkların gücünden yararlanması ve bu yolla uzun yıllar sonra elde edilebilecek sonuçların nasıl daha kısa zamanda alındığını öğreniyoruz.
  • Amerika’daki patent başvuruları sonrasında oluşan yığının nasıl giderildiğini ve IBM-Microsoft’un bu işten nasıl yararlanarak geliştiğini fark ediyoruz.
  • Masaüstü yayıncılık ile başlayan görsel sanatların, ucuzlayan video kamera, fotoğraf makinası, renkli- siyah beyaz laser yazıcılarla nasıl geliştiğini, youtube geldiği noktayı görünce nedenlerini daha iyi anlıyoruz.
  • P&G gibi firmaların ürün-hizmet geliştirmede kalabalıkların gücüne başvurduklarını ve bunun için mütevazi bir ödeme yaptıklarını ama karşılığında çok büyük kazançlar elde ettiğini öğreniyoruz.
  • Müzik endüstrisinin, gazeteciliğin, Film yapımcılığın, Televizyon yayıncılığının kalabalıkların gücü karşısından nasıl değiştiğini okuyunca hafızalarımızı tazelemiş oluyoruz.
  • Google’un arama motorunun neden en çok fazla kullanıldığını, kalabalıkların internetteki bir yığın siteyi,bilgiyi filtreleme işini bilerek-bilmeyerek nasıl düzene koyduklarını, yararlı bilgiye aslında kalabalıkların gücünden faydalanarak nasıl kolayca eriştiğimizi daha iyi anlayabiliyoruz.

Yukarıda verdiğim örnekler bile her insanın ama özellikle Bilişim sektöründe yer alanların ilgisini çekeceğinden eminim. Gelişimi daha iyi anlayabilmek ve gelecek hakkında öngörülerde bulunmak için mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum. Okurken ülkemizde buna benzer oluşumlar var mı diye düşüneceksiniz ? Kalabalıkların gücünün oluşması için internet kullanıcı sayısının artması mı gerekiyor ? Yoksa ülkemiz insanın hobi ve iş dışı amatör uğraş kültürünün olmaması bir etken midir ?

Saygılarımla, 02/07/2011

Not : Kitapla ilgili olarak internet üzerinde bulabildiğim diğer bilgileri paylaşmak istedim ;

http://www.bilgicagi.com/mobile/Haber.aspx?ID=2666

http://outsourcingturkiye.blogspot.com/2011/01/crowdsourcing-kalabalklarn-gucu-bir.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder